20_01

Зустріч лідерів з головою громадської організації «Сьоме бачення»


21 cічня в Козятинському центрі дитячої та юнацької творчості відбулася зустріч з дуже цікавою людиною – Валентиною Гарник. Вчитель української мови та літератури вищої категорії гуманітарної гімназії №1 у м.Вінниця, асистент вчителя в інклюзивному класі, перекладач жестової мови, мама незрячої дитини, а також голова громадської організації «Сьоме бачення» провела для лідерів шкіл майстер-клас «Роль лідерів у розвитку інклюзивного середовища». На заході також була присутня директорка методичного кабінету управління освіти та спорту Козятинської міської ради Марина Олегівна Ясінська.
На початку заняття куратор САМу, а також керівник гуртка «Школа лідерів» Ольга Ткачук, яка організувала цю зустріч, акцентувала увагу дітей на те, що інклюзія важливе соціальне явище, яке активно розвивається в нашому суспільстві.
Під час заходу діти ознайомилися з основними особливостями сприйняття незрячих та нечуючих, про важливість архітектурної та інформаційної доступності у нашому середовищі, для покращення умов проживання та навчання людей з фізіологічними порушеннями.
На вправах інтерактивного спрямування діти самі визначали потреби незрячих, формували висновки та пропонувала шляхи вирішення проблемних ситуацій. Під час вправ діти могли зануритися у світ незрячих та відчути, як себе почуває незряча людина в незнайомому місці, а також зрозуміли на що потрібно акцентувати увагу, коли супроводжуєш незрячу особу.
Лідери спробували на собі допоміжні засоби, які допомагають незрячому орієнтуватися в просторі, дивилися мультик з аудіодискрипцією (спеціальний коментар для розуміння того, що відбувається на екрані, коли не говорять персонажі). Крім того, вихованці вчилися основ написання та читання шрифтом Брайля. Цікавим для них було дізнатися про різницю між жестовою мовою та дактилюванням. По завершенню заняття присутні отримали «уроки особливого етикету» для спілкування з людьми з інвалідністю, зрозуміли свою роль у співпраці з громадськими організаціями та власну участь у розвитку інклюзивного середовища.
Зустріч відбулася в невимушеній, щирій атмосфері. Всі учасники майстер-класу отримали масу позитивних емоцій та зрозуміли те, що, якщо для людини створити відповідні умови, то можливості її безмежні.











Немає коментарів:

Дописати коментар