20_11


 16 днів активізму проти ґендерного насильства – всесвітня акція, ініційована Центром Жіночого Глобального лідерства у 1991 році з метою привернення уваги до проблем ґендерно-зумовленого насильства, а також активізації діяльності державних структур і громадських організацій з метою захисту прав жінок та формування ненасильницької ідеології в суспільстві, яка проходить з 25 листопада по 10 грудня.

 Акція починається 25 листопада з Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок і завершується 10 грудня – в Міжнародний день прав людини. Майже кожен з 16-ти днів акції має своє змістовне наповнення і присвячений боротьбі за права людини. 

 🔸 25 листопада — Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок — відзначається з 1981 року в пам’ять про трагічну загибель трьох сестер Мірабаль, які були жорстоко вбиті під час диктатури домініканського правителя Рафаеля Трухільо в 1960 р. Офіційно цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок у 1999 р. з метою привернення уваги людства до цієї глобальної проблеми і об`єднання зусиль для його зупинення. 

 🔸 1 грудня — Всесвітній день боротьби із СНІДом, який вперше було відзначено в 1988 році з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я. Вірус імунодефіциту людини та синдром набутого імунодефіциту поширюється не лише в Україні, але й у всьому світі. 

 🔸 2 грудня — Міжнародний день боротьби за скасування рабства. 2 грудня 1949 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами, яке отримало назву «білого рабства». Але коли говорять про сучасне рабство, мова йде не лише про сексуальну експлуатацію. Рабська праця використовується в будівництві та промисловості, риболовецькій галузі та сільському господарстві, в домашній праці тощо. За даними міжнародних досліджень, у світі примусова праця приносить зловмисникам 150 мільярдів доларів на рік. 

 🔸 3 грудня — Міжнародний день людей з інвалідністю, покликаний привернути увагу до проблем людей з інвалідністю, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя. Відзначається на основі резолюції Генеральної Асамблеї ООН (1992 р.). Цей день є нагадуванням людству про обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства — людей із інвалідністю. 

 🔸 5 грудня — Міжнародний день волонтера, встановлений за ініціативою та рішенням Генеральної Асамблеї ООН, яка в 1985 р. на 40-й сесії у спеціальній резолюції запропонувала урядам відзначати 5 грудня як «Міжнародний день волонтерів в ім’я економічного і соціального розвитку», закликавши їх здійснювати заходи для спонукання людей у всіх сферах діяльності пропонувати свої послуги як волонтерів. 

 🔸 6 грудня — річниця «Монреальської різанини», злочину на ґрунті ненависті, коли 14 жінок-студенток Монреальського Політехнічного інституту були вбиті Марком Лепином 6 грудня 1989 р. через те, що «вони були феміністками» (так він написав у передсмертному листі). 

 🔸 9 грудня — день протидії корупції. 9 грудня 2003 року у мексиканському місті Мерида на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції, яка набрала чинності вже 14 грудня 2005 р.

 🔸 10 грудня — Міжнародний день прав людини. Уряди країн-членів ООН 10 грудня 1948 р. визнали права людини «на життя, свободу та недоторканість особи для всіх без винятків», підписавши Загальну декларацію прав людини.

Немає коментарів:

Дописати коментар